Kontakt

Staklo za PVC i ALU stolariju

Bez obzira na izbor stolarije – aluminijumska ili pvc stolarija, mnogo bitniji izbor koji se često zanemaruju jeste izbor samih stakala na stolariji. Jednostavno, staklene površine na prozorima zauzimaju i više od 70% ukupne površine stolarije i zato je od suštinske važnosti da se izaberu odgovarajuća stakla pri ugradnji stolarije.

Uobičajena stakla koja se stavljaju danas su tzv. IZO stakla strukture 4-16-4. Oznake u ovom broju znače da se staklo sastoji od flot stakla 4 mm, zatim okvira od 16 mm i još jednog flot stakla od 4mm kao što je prikazano na slici:

  • Flot staklo (eng. Float) – je ravno providno staklo koje se standardno ugrađuje u IZO staklo i može biti u debljinama od 3 mm do 10 mm.
  • Low-E staklo ( staklo koje štedi energiju ). Prednosti Low-E stakla ( nisko emisiono staklo ) je da je za njegovu proizvodnju primenjena tehnologija kojom se obezbeđuje da prozor u koji je ugrađenjo ovo staklo značajno štedi energiju i obezbeđuje komfor stanovanja, a kondenzaciju sa unutrašnje strane svodi na minimum.
  • Laminirano staklo je sastavljeno od dve ili više slojeva flot stakla zajedno zalepljenih obično PVB folijom (polivinil-butanal). Ovo se staklo prilikom pucanja ne raspada u male komadiće, već ostaje zalepljeno za foliju i zbog toga se koristi kao sigurnosno staklo.
  • Kaljeno staklo je flot staklo koje je termički obrađeno. Termičkom obradom mu se povećava čvrstina na udar i čvrstina na savijanje. U slučaju loma takvog stakla isto se raspada se na veći broj manjjih komadića koje imaju tupe ivice što mu povećava sigurnost korištenja.
  • Ornament staklo je dekorativno staklo koje ima neravnu površinu formiranu prema nekom uzorku. Mogu biti bela, bronzana ili žuta a najpoznatiji ornamenti su: arena, pesak, činčila, silvit, katedral …
  • Reflektujuće staklo je ravno staklo koje na jednoj strani ima više premaza metala kojima se postiže efekt ogledala. Deo svetlosti se reflektuje, deo absorbuje a deo prolazi kroz staklo. Najpoznatija su Stopsol i Antelio stakla koja mogu biti u plavoj, braon, sivoj ili zelenoj boji.

Toplotna izolacija i Ug faktor IZO stakla

Toplotna izolacija stakla (Ug) odnosno prolaz toplote kroz površinu meri se u Watima po kvadratnom metru stakla za 1°K temperaturne razlike između dva prostora. Što je ovaj faktor (Ug) niži to znači da staklo ima manju toplotnu provodljivost i da bolje izoluje. Kod običnog IZO stakla 4-16-4 (flot staklo, međuprostor punjen vazduhom) Ug faktor iznosi 2,7 W/m2K. Poboljšanje toplotne izolacije postiže se stavljanjem zaštitnog sloja preko unutrašnjeg flot stakla u IZO staklu. Takva Low-e stakla imaju tanki metalni premaz koji propušta zračenja kratke talasne dužine (sunčeva svetlost), dok zračenja dugih talasnih dužina (IC zračenja) reflektuje. IZO staklo sa Low-e premazom ima Ug faktor od 1,6 W/m2K. Postoji još nekoliko načina za poboljšanje toplotno izolacionih karakteristika IZO stakla.

a) Povećanje broja i širine međuprostora – veći broj međuprostora i njihova veća širina znači i bolja izolaciona svojstva stakla. Troslojno IZO staklo ima bolji Ug faktor od dvoslojnog IZO stakla. Primer:

Flot stakla, međuprostor punjen vazduhom

IZO 4-16-4 IZO 4-10-4-10-4 IZO 4-16-4-16-4
2,7 W/m2K 2,0 W/m2K 1,8 W/m2K

Punjenje međuprostora plemenitim gasom – ukoliko se međuprostor umesto vazduhom ispuni nekim gasom kao što je argon, kripton, xenon ili SF6 toplotno izolacione karakteristike IZO Stakla se značajno poboljšavaju

Flot 4 mm + 16 mm + Low-e flot 4mm

vazduh 100% kripton 100% argon 100%
1,6 W/m2K 1,2 W/m2K 1,3 W/m2K

b) Povećanje debljine stakla – ovo je gotovo zanemarljiv faktor kada su u pitanju toplotno izolacione karakteristike stakla. Ukoliko se umesto stakla debljine 4 mm upotrebi flot staklo debljine 8 mm gotovo neće doći do promena Ug faktora

Prikaz uticaja Ug faktora na promenu temperature unutrašnje površine stakla

Flot staklo 4 mm IZO staklo 4+20+4 mm
punjeno vazduhom
IZO staklo 4+20+4 mm
Low-e punjeno argonom
Spolja -10°C Unutra 20°C Spolja -10°C Unutra 20°C Spolja -10°C Unutra 20°C
T stakla -2,3°C T stakla 9,0°C T stakla 14,0°C
Ug = 5,8 W/m2K Ug = 2,9 W/m2K Ug= 1,3 W/m2K

Zvučna izolacija IZO stakla i Rw faktor

Masa tj. debljina stakla najviše utiče na zvučno-izolacione karakteristike IZO stakla. Ukoliko se u njemu upotrebljavaju deblja (masivnija) stakla to znači i bolju zvučnu izolaciju. Indeksom Rw (Direct airborne sound insulation prema standardu EN 12758) je oznaka za zvučnu izolacija i izražava se u decibelima dB. Ovaj indeks je u koleraciji sa sposobnošću materijala da smanji nivo direktne buke.

VRSTA STAKLA Debljina stakla u mm Zvučna izolacija u dB
Flot staklo 4 30
Flot staklo 6 31
Flot staklo 10 34
IZO staklo 4+16+4 24 30
IZO staklo 8+16+4 28 35
IZO staklo 10+16+4 30 36
Laminirano staklo 44.1 uIZO 44.1+16+4 29 37

Ukoliko želite da postignete kvalitetnu toplotnu i zvučnu izolaciju kod zastakljivanja PVC ili ALU stolarije potrebno je uzeti kvalitetno IZO staklo. Izbor bi trebao svakako da bude staklo koje koristi Low-e premaz i ukoliko je potrebno dodatno obezbeđenje od buke da to bude kombinacija laminirano + flot staklo. Najoptimalniji izbor IZO stakla bila bi kombinacija 6 mm laminirano staklo | 14-16 mm međuprostor punjen plemenitim gasom (kripton, argon) | 4 mm Low-e flot staklo.

PDF SPECIFIKACIJA STAKLA

Staklo specifikacija 1   Preuzmi pdf dokument

Staklo specifikacija 2   Preuzmi pdf dokument

[Social9_Share]

© 2023 PVC stolarija Mondline. Sva prava zadržana.