Kako skinuti lepak sa PVC stolarije efikasno i bez oštećenja?

PVC stolarija je najpopularnija vrsta stolarije na tržištu i donosi mnoge prednosti svim korisnicima. Traje i do 40 godina, ne zahteva nikakvo veće ulaganje novca i lako se održava.

Ipak, da bi bila lepa koliko i funkcionalna, važno je da se u samom startu ramovi očiste od svih tragova nečistoća, a jedna od najvećih dilema je kako skinuti lepak sa PVC stolarije?

Njegovi tragovi ostaju odmah po postavljanju stolarije, odnosno skidanja zaštitne folije, ali mogu nastati i nakon ukanjanja pojedinih dodataka kao što su neadekvatni komarnici ili ručke…

Vratite stolariji originalnu lepotu tako što ćete lako i jednostavno skinuti sve nečistoće koje joj kvare izgled.

Izazovi čišćenja tvrdokornih nečistoća na PVC stolariji

Lepak je posebno otporan, uvek ostaje na površini, a vremenom od providne dobija žućkastu boju pa je još upečatljiviji na svetlim ramovima.

Takođe, pod uticajem sunčeve svetlosti i toplote neretko se rastapa, razvlači na prozorima i može stvoriti i veću mrlju od prvobitne, a jedino je njegovo potpuno uklanjanje pravi način za temeljno čišćenje.

U zavisnosti od toga šta se lepilo i tragovi se lakše ili teže čiste. Naime, folije, nalepnice i zaštita nema jak lepak, ali je on nanesen na čitavu dužinu rama pa se pri skidanju mogu pronaći tragovi.

Sa druge strane, postavljanje fiksnih komarnika ili drugih dodataka podrazumeva upotrebu jačih lepila kao što je silikon ili druge vrste koje se još teže uklanjaju. Zato je važno pronaći najbolje načine za efikasno skidanje lepka sa PVC prozora i vrata za najbolji izgled vaše stolarije.

Kako skinuti lepak sa PVC stolarije?

U zavisnosti od vrste lepka razlikuju se i preporuke kako skinuti lepak sa PVC stolarije.

Najčešći problem kod PVC stolarije nastaje kada se na ramovima dugo vremena ostavi zaštitna folija ili reklamna folija koja se inače drži samo dok se prozori i vrata ne ugrade. Tada se skida lakim odlepljivanjem. Ipak, ako se sačeka da prođe više vremena, proces je komplikovan i težak.

Za najbolje skidanje prvo se preporučuje fen i špatula. Fenom se ramovi blago zagreju, mali segmenti, a onda se špatulom postepeno guli folija.

Skidanje je teško jer će ostajati tragovi lepka koji ne samo da su neprivlačni, već su i dalje lepljivi pa dodatno privlače nečistoće i zahtevaju skidanje.

Višak lepka se može upiti na masni papir za pečenje koji se stavi na ram stolarije, a ona potom fenom zagreva.

Osim toga, postoje i različita sredstva koja su specijalizovana za razgradnju lepka, ali treba biti oprezan sa površinama na koje se nanosi i detaljno proveriti da li je dozvoljeno na polivinil-hloridu (PVC). Najbolje je naprskati malu količinu samo na manji deo kao test i pratiti uputstva o načinu korišćenja.

Odgovor na pitanje „kako skinuti lepak sa PVC stolarije?“ neki korisnici su pronašli u univerzalnom sredstvu WD-40 kao snažnom odmašćivaču koji može da pomogne da ostaci lepka skliznu sa ramova. I ovaj način prvo treba probati na manje vidljivim mestima pa ako ne utiče na izgled stolarije, onda naneti na ostatke lepka. Ovo sredstvo osavlja neprijatne mirise, tako da treba biti oprezan. Baby ulje moze biti zamena za WD-40.

Iste preporuke važe i za upotrebu alkohola ili acetona kojim se u nekim situacijama može razgraditi lepak, ali treba biti oprezan sa acetonom jer može i da ošteti boju i kvalitet rama.

Postepeni skidanjem, lepka će biti sve manje pa će i skidanje ostatka biti jednostavnije. Na kraju se preporučuje klasično pranje uz pomoć tečnosti za suđe i pamučne krpice.

Malu količinu tečnosti treba razmutiti u vodi i sa oceđenom krpicom prebrisati delove koji su bili pod lepkom, a onda i sa čistom, mokrom krpom isprati deterdžent i to bi trebalo da bude dovoljno da ramovi blistaju, a lepak bude potpuno skinut.

Šta nikako ne smete raditi kada skidate lepak sa stolarije?

PVC vrata i prozori su otporni, ali važno je izbeći oštećenja koja mogu nastati ako se lepak agresivno skida. Zato je zabranjeno:

  • Grebanjem skidati lepak,
  • Korišćenje abrazivnih sredstava za čišćenje koja nisu pogodna i za PVC stolariju,
  • Neprovereno korišćenje preparata, bez testiranja na skrivenim delovima za proveru,
  • Korišćenje kiselina i sredstava za čišćenje na toj bazi.

Moguće je da će se na ovaj način lepak ukloniti, ali će ostati i trajni tragovi na stolariji u vidu ogrebotina, promena boje ili matiranja pojedinih delova. Zbog toga treba biti izuzetno obazriv, uporan i dosledan pri standardnom načinu čišćenja.

Ne postoji jedinstven odgovor kako je najlakše skinuti lepak sa PVC stolarije. Nekada su najjednostavnija rešenja najlakša, nekada je potrebno dosta truda, ponavljanja radnji i kombinacije metoda, ali je dobar rezultat itekako moguć.