Staklo

Zašto je izbor stakla od suštinskog značaja pri ugradnji PVC i ALU stolarije?

Staklo je neizostavan deo svake stolarije, bilo da se radi o PVC stolariji ili Aluminijumskoj stolariji. Više od 70% ukupne površine stolarije zauzimaju staklene površine, stoga je od presudnog značaja izabrati odgovarajuće staklo prilikom ugradnje. Izbor pravog tipa stakla može značajno uticati na termalnu i zvučnu izolaciju, energetsku efikasnost, sigurnost, ali i estetiku.

mond line pro materijali staklo izolacija

Kako staklo utiče na termalnu i zvučnu izolaciju stolarije?

Staklo ima ključnu ulogu u termalnoj i zvučnoj izolaciji stolarije. Termalna izolacija (Ug) se meri u vatima (W) po kvadratnom metru stakla za 1°C temperaturne razlike između dva prostora. Što je niži Ug faktor to znači da staklo ima manju toplotnu provodljivost i samim tim bolje izoluje. Stakla sa Low-E premazom i većim brojem međuprostora ili plemenitim gasom poput argona, kriptona ili xenona, poboljšavaju termalnu izolaciju.
Što se tiče zvučne izolacije, masa i debljina stakla igraju ključnu ulogu. Deblja stakla pružaju bolju zvučnu izolaciju. Indeks Rw meri zvučnu izolaciju, gde veći broj decibela označava bolju sposobnost stakla da smanji buku. Kombinacija laminiranog i flot stakla može dodatno poboljšati zvučnu izolaciju.
Da biste postigli optimalne performanse u termalnoj i zvučnoj izolaciji vaše stolarije, preporučujemo odabir dvoslojnih i troslojnih stakala sa Low-E premazom i ukoliko je potrebno dodatno obezbeđenje od buke da to bude kombinacija laminirano i flot staklo.

Koje su najčešće vrste stakala korišćene u PVC i ALU stolariji?

Uobičajena stakla koja se koriste u PVC prozorima i ALU prozorima su tzv. IZO stakla strukture 4-16-4, što znači da se staklo sastoji od flot stakla 4mm, zatim okvira od 16mm i još jednog flot stakla od 4mm. Osim ovih standardnih IZO stakala, postoje i posebne vrste stakala koje mogu poboljšati performanse stolarije, kao što su Low-E staklo, laminirano staklo, kaljeno staklo, ornament staklo i reflektujuće staklo.

Flot staklo

Float staklo je ravno, providno staklo koje se standardno koristi u IZO staklima. Dostupno je u različitim debljinama, od 3mm do 10mm.

Low-E staklo (nisko emisiono staklo)

Low-E staklo je sinonim za energetski efikasno staklo, poznato po sposobnosti da štedi energiju. Koristi naprednu tehnologiju kako bi prozori u koje je ugrađeno omogućili značajne energetske uštede, povećavajući komfor življenja i smanjujući kondenzaciju na unutrašnjim površinama prozora.

Laminirano staklo

Laminirano staklo je konstruisano od dva ili više slojeva flot stakla, često povezanih PVB folijom (polivinil-butiral). Ovo se staklo prilikom pucanja ne raspada u male komadiće, već ostaje zalepljeno za foliju i zbog toga se koristi kao sigurnosno staklo.

Kaljeno staklo

Kaljeno staklo je termički obrađeno flot staklo koje ima poboljšanu čvrstinu na udar i čvrstinu pri savijanju. U slučaju loma, razbija se veći broj manjih komadića sa bezopasnim tupim ivicama, čime se povećava sigurnost u upotrebi.

Ornament staklo

Ornament staklo je dekorativno staklo sa površinom oblikovanom po različitim uzorcima. Dostupno je u belim, bronzanim ili žutim varijantama, a poznate vrste uključuju arenu, pesak, činčilu, silvit i katedralni dizajn.

Reflektujuće staklo

Reflektujuće staklo je ravno staklo sa premazom od metala na jednoj strani, čime se stvara efekat ogledala.

Ova vrsta stakla reflektuje deo svetlosti, apsorbuje drugi deo i dopušta preostalom delu da prolazi kroz staklo. Poznati primeri uključuju Stopsol i Antelio stakla, dostupna u raznim bojama, uključujući plavu, braon, sivu i zelenu.

mond line pro materijali staklo vrste

Izbor pravog stakla je ključan za postizanje izuzetnih performansi i dugotrajnosti vaše stolarije. Naša kompanija vam pruža pažljivo odabrane opcije stakala brendova GUARDIAN i AGC kako biste osigurali da vaši prozori i PVC vrata ispune najviše standarde energetske efikasnosti, bezbednosti i estetike.

Kontaktirajte nas za više infomacija i pomoć oko odabira stakla za vašu stolariju.