Kontakt

PVC stolarija

PVC STOLARIJA

Prednosti PVC Stolarije

PVC stolarija Beograd
PVC stolarija je najpopularniji građevinski materijal za izgradnju PVC vrata i PVC prozora u Srbiji, ali i u svetu, a razloga za to je nekoliko. Odlična toplotna, kao i zvučna izolacija su najznačajnije karakteristike ovog materijala, a najpovoljnija cena svakako ne igra malu ulogu u tome što se drvena stolarija najčešće zamenjuje PVC stolarijom. Ušteda koja se postiže smanjivanjem električnih računa za grejanje i hlađenje prostora predstavlja pravu investiciju jer će se uloženi novac brzo isplatiti, a termalna izolacija je neophodna u Srbiji gde imamo ekstremne zime i ekstremna leta.

Ukoliko imate dileme u čemu su prednosti PVC stolarije u odnosu na klasičnu (drvenu) stolariju i druge vrste stolarije (aluminijumska stolarija, kombinovana itd) pokušaćemo to da objasnimo u sledećih nekoliko činjenica:

Ova vrsta stolarije proizvodi se od Polivinil hlorida (C2H3Cl)x ili skraćeno PVC koja se zbog svoje prilagodljivosti i niske cene koristi u razne svrhe. S obzirom da se radi o veštačkom materijalu, ne eksploatišu se prirodna šumska bogatstva pri izradi stolarije. Ovaj materijal se može u potpunosti reciklirati.

Toplotna izolacija PVC stolarije

 

PVC stolarija pruža odličnu toplotnu izolaciju i tako stvara značajnu uštedu na troškovima grejanja. Toplotna izolacija odnosno prolaz toplote kroz površinu meri se u Watima po po kvadratnom metru Kelvina.

Uobičajena toplotna provodljivost prozora iznosi Uw = 1,3 W/m² K ili manje. Što je ovaj faktor (Uw) niži to znači da prozor ima manju toplotnu provodljivost i da bolje izoluje. Ukoliko je toplotna provodljivost prozora niža od 0,9 W/m² K govorimo o energetski izuzetno štedljivom prozoru. Kod stolarije moramo voditi računa da postoji razika između toplotne provodljivosti prozora (Uw) i toplotne provodljivosti samog stakla(Ug) koje čini najveći deo površine prozora. Njegova uobičajena provodljivost iznosi Ug= 1,1 W/m2K kada se radi o staklu 4-16-4 mm. Radi ilustracije pogledajte uporedne vrednosti toplotne provodljivosti određenih kategorija prozora.

 

Standarni PVC prozor

Drveni prozori

Aluminijumski prozori bez termo prekida

Aluminijumski prozori sa termo prekidom

Uw (W/m² K)

1,3

1,6

4,9

3,3

Zvučna izolacija PVC stolarije

 

Najbolja PVC stolarijaSledeći bitan faktor kod stolarije jeste njena zvučna izolacija. PVC prozori pružaju zvučnu izolaciju i do 47 dB. Ukoliko je na primer spoljna buka 80dB pvc prozor sa zvučnom izolacijom od 30 dB smanjiće nivo ulične buke na 50 dB. Kao i kod toplotne izolacije (provodljivosti) i ovde veliku ulogu ima kvalitet i vrsta zastakljivanja, jer stakla na prozorima čine preko 70% površine PVC stolarije. U tom smislu i napomena da standardno 4/16/4 IZO staklo ima zvučnu izolaciju od 33 dB. Prema zvučnoj izolaciji (koju označavamo sa Rw) prozori i balkonska vrata razvrstavaju u pet klasa izolacije. Zvučna izolacija prozora i vrata određuje se izolacionom moći R koja se pokazuje dijagramom u zavisnosti od frekvencije u opsegu od 100 do 3150 Hz u trećinsko oktavnim skokovima. Za izražavanje zvučne izolacije prozora ili vrata jednim brojem koristi se ponderisana zvučna izolacija Rw.

 

Lako održavanje PVC stolarije

Održavanje PVC stolarijeLakoća obrade i konstrukcije, lako se uklapaju u svaki ambijent. Otporan je na vatru. PVC materijal je nezapaljiv i ima sposobnost samogašenja. Ova vrsta stolarije ima mogućnost ugradnje posebno razvijenih sistema sigurnosnih okova što je čini dobrim rešenjem u cilju protivprovalnog obezbeđenja i do klase 3 (DIN V ENV 1627). Lakoća održavanja PVC stolarije je jedna od komparativnih prednosti pvc stolarije. Ovakva vrsta stolarije je vrlo postojana, otporna je na UV zračenja, na mehanička oštećenja, nema rđe i truljenja, profili ne upijaju vodu. Održavanje PVC stolarije se svodi na povremeno brisanje mekom krpom umočenom u sapunicu za razliku od drvene stolarije koju je neophodno redovno održavati premazivanjem farbom ili sredstvima za zaštitu drveta.

PVC stolarija je ubedljivo najpopularnija

Ranije su se prozori i vrata uglavnom izrađivali od drveta koje vremenom propada i zahteva konstantnu zaštitu farbanjem, izvija se i omogućava prodor toplog ili hladnog vazduha u prostorije. Danas, zahtevi savremenog kupca su okrenuti ka energetskoj efikasnosti celih stambenih objekata koja podrzumeva i da materijal od kog se izradjuje stolarija poseduje iste osobine. PVC se zbog svojih osobina pokazao kao idealan materijal, sa jedne strane veoma otporan na atmosferske uticaje, dok objektu obezbeđuje idealnu zvučnu izolaciju, a sa druge strane kao materijal koji je veoma lak za održavanje i kod koga je konkurentna cena u odnosu na druge materijale.PVC stolarija je u našoj zemlji preuzela primat u odnosu na ostale materijale koji se koriste u procesu proizvodnje, tako da je više od trećine ugradjene stolarije u našoj zemlji od PVC-a.

PVC stolarija osobine

PVC stolarija je svojom širokom primenom u građevinarstvu i izuzetnim iskustvima u svakodnevnom životu uspela da promeni predrasude koje su postojale o njoj kao jeftinom materijalu, lošeg kvaliteta. PVC stolarija je preuzela primat u oblasti energetske efikasnosti u odnosu na ostale materijale i osvojila tržište svojim izuzetnim osobinama. U modernoj arhitekturi su konačno imali materijal koji se može naći u širokom spektru boja, a od kog se mogu izraditi i veoma zahtevni oblici prozora i vrata. Dugoročno gledano PVC stolarija je sa aspekta energetske efikasnosti tj. uštede energije veoma isplativa investicija. Ove činjenice su savremeni kupci svesni i to je jedan od razloga velike rasprostranjenosti ove vrste stolarije.

Imate pitanje za nas?

Kontaktirajte stučnjaka za PVC

Ili nas pozovite

011/288-7460

[Social9_Share]

© 2023 PVC stolarija Mondline. Sva prava zadržana.