Subvencije za stolariju

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je konkurs „Čista energija i energetska efikasnost za građane“ za zamenu stolarije. Građani, za subvencije za stolariju, mogu da se prijave tokom cele godine. Procedura zamene PVC stolarije može doneti brojne pogodnosti poput poboljšane izolacije, energetske efikasnosti, smanjenja troškova energije i sigurnosti.

Najčešće postavljena pitanja:

  1. KO OSTVARUJE PRAVO UČEŠĆA NA KONKURSU?
    Pravo na učešće na konkursu imaju sva lica koja su vlasnici kuće ili stana, sa prebivalištem na toj adresi i za to poseduju dokaz.
  2. KADA POČINJE KONKURS NA MOJOJ OPŠTINI?
    Detalje o javnom pozivu, kao i početak konkursa na Vašoj opštini možete pročitati na sledećem linku.
  3. KAKO SE DOKAZUJE VLASNIŠTVO NAD OBJEKTOM PRILIKOM PRIJAVE? Vlasništvo se dokazuje dostavljanjem kopije vlasničkog lista ili sličnog dokumenta koji potvrđuje vlasništvo nad nekretninom. Takođe, u nekim slučajevima, može biti potrebno dostaviti i saglasnost svih suvlasnika ukoliko objekat ima više vlasnika.
  4. KOLIKI IZNOS SUBVENCIJE MOŽE DA SE DOBIJE ZA ZAMENU STOLARIJE? Iznosi subvencija se kreću i do 50% za kompletnu zamenu stolarije i zavise od opštine do opštine, maksimalni iznos može bit i do 180 000 dinara.
  5. KOJI TIPOVI STOLARIJE SU OBUHVAĆENE SUBVENCIJOM? Subvencijom je obuhvaćena PVC stolarija.
  6. DA LI ULAZNA VRATA SPADAJU POD SUBVENCIJU? Zamena ulaznih vrata za kuće ulaze pod subvenciju.
  7. ŠTA JE JOŠ UKLJUČENO? U subvenciju spada skidanje stare stolarije i montaža nove, podprozorske daske, okapnice, roletne,komarnici, odnošenje stare stolarije i obrada špaletni ukoliko fizičko lice radi istu preko naše firme.
  8. ŠTA NE POKRIVA? Subvencija ne pokriva ALU I ALU-drvo stolariju.
  9. KOLIKO TRAJE PROCES DOBIJANJA SUBVENCIJE ZA STOLARIJU? Proces može potrajati nekoliko nedelja ili meseci, u zavisnosti od opštine.

Dokumenta potrebna za subvenciju za stolariju

  1. Prijavni obrazac koji možete pronaći na sajtu opštine/grada ili u njihovim prostorijama
  2. Predračun za radove koje želite da sprovedete u svom domaćinstvu da bi ga energetski unapredili (možete pozvati jednog od ponuđenih dobavljača sa sajta opštine/grada)
  3. Fotokopija računa za struju za neki od prethodnih meseci, u kom morate da imate potrošnju veću od 100kWh
  4. Očitana lična karta
  5. Kopija dokaza o vlasništvu i legalnosti objekta za koji konkurišete
  6. Sve popunjene i potpisane prijavne obrasce uz svu prateću dokumentaciju treba dostaviti u zatvorenoj koverti (lično na portirnici grada/opštine ili preporučenom poštom), sa naznakom ‘’Prijava za javni konkurs za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova – ne otvarati’’, sa punom adresom pošiljaoca na poleđini koverte.

Značajne subvencije se izdvajaju i za socijalno ugrožena domaćinstva. U tom slučaju Ministarstvo i lokalne samouprave subvencionišu 90% vrednosti energetske sanacije. Time se pruža podrška socijalno ugroženim građanima da smanje potrošnju energije, uštede novac i povećaju komfor stanovanja.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati putem telefona: 063 550 598