VRSTE STAKLA

Vrste stakla

Izbor prozora više nije tako lak zadatak, jer dok su ranije postojale samo dve ili tri vrste stakla, proizvodnja ALU i PVC stolarije je u toj meri napredovala da kupac koji želi da se aktivno uključi u odabir stakla mora da uzme u obzir veliki broj tipova. U ponudi je veliki broj različitih rešenja, pri čemu sve vrste stakla imaju drugačije fizičke karakteristike, namenu,trajnost, estetsku vrednost i cenu.

U ovom tekstu fokusiramo se na stakla i ostakljivanje. Prozori mogu da imaju jedan, dva ili tri panela. Što se samog stakla postoje nekoliko vrsta.

FLOT STAKLO

Flot staklo je standardno staklo koje je ravno i providno i koje se najčešće koristi u našoj praksi,  izrađuje se u debljinama od 3 mm do 10 mm.

MAT STAKLO

Na nekim mestima kao što su kupatila, javne prostorije, ordinacije, laboratorije i slično, stavlja se mat staklo koje omogućuje privatnost u unutrašnjosti prostorija, ali istovremeno propušta dovoljno svetlosti. Postoje različite verzije mat stakala u zavisnosti od stepena zamagljivanja, skala ide od 1 do 5, gde je 1 najmanji a 5 najveći stepen obskurnosti (zamagljenosti).

SIGURNOSNA STAKLA

Na mestima koja zahtevaju veću sigurnost i tajnost stavljaju se laminirana i ojačana (nekada i žicom)  stakla koja se vrlo teško razbijaju. Mogu da budu u različitim debljinama i do nekoliko santimetara.

NISKO ENERGETSKO STAKLO (LOW-E STAKLO)

Ova stakla štede energiju, obložena su tankim metalnim slojem koji reflektuje energiju nazad u prostoriju, a istovremeno propušta sunčevu energiju.

vrste stakla

DEKORATIVNA STAKLA

Omogućuju veliku slobodu prilikom dizajniranja i prilagođavanje prema željama kupaca. Dekorativna stakla koriste razne šare i boje, može da se menja jasnoća i transparentnost stakla, kao i provodljivost svetlosti.

Postoje nekoliko kategorija dekorativnih stakala:

  • providna (prozračna) stakla
  • lamninirani prozori sa zatamnjenim ili prozračnim međuslojem
  • peskarena stakla
  • gravirana stakla pomoću kiselina
  • stakla sa teksturom
  • emajlirana stakla
  • stakla-ogledala

STAKLA KOJA SE SAME ČISTE

Kod ovih stakala nije potrebno ili je znatno smanjena  je potreba za čišćenjem, pošto je staklo presvučeno sa specijalnim hidrofilnim i foto katalitičkim slojem (sposobnost reakcije sa svetlosnim UV zracima), koji omogućava da dnevna svetlost i kiša sami operu prašinu i prljavštinu. Idealni su za ALU i PVC prozore na krovovima i na mestima koja su nedostupna za održavanje (visoke zgrade, nagnuti krovovi i sl).

PAMETNII PROZORI

Ovi prozori imaju mogućnost kontrolisanja i filtriranja sunčeve svetosti koja ulazi u prostorije. Upotrebom ovih stakala se znatno smanjuje, u nekim slučajevima i potpuno, potreba za klimatizacijom prostorija (što doprinosi uštedi energije), a istovremeno omogućava da zgrada atraktivnije izgleda.

Upotrebljavaju se za prostorije sa velikim staklenim površinama gde ulazi velika količina toplotne energije (velike staklene fasade, veliki hodnici – železničke i autobuske stanice, aerodromi, stakleni hodnici i sl.).

Kombinacije

Osim navedenih postoje još mnogo vrsta, proizvođači u saradnji sa naukom stalno izbacuju nova rešenja, a postoje i razne kombinacije različitih stakala, kao što su stakla koja se same čiste u kombinaciji sa dekorativnim staklima, ili pametna stakla sa niskoenergetskim staklima, sigurnostni i štedljivi paneli  itd.

Prozori su postali vrlo kompeksni, prošla su vremena sa jednostavnim rešenjima, a kupac mora dobro da zna koje su mu opcije ponuđene i kakva je ponuda na tržištu.