7 RAZLOGA DA ODABERETE PVC STOLARIJU

7 RAZLOGA DA ODABERETE PVC STOLARIJU

Od devedesetih godina prošlog veka do danas, na polju građevinske stolarije dominiraju prozori i vrata od PVC-a.  Kada počinju renoviranje stana, kupci najčešće imaju dilemu da li je bolja PVC ili aluminijumska stolarija. Razloga za preporučivanje PVC stolarije je više, a navešćemo najvažnijih sedam.

PVC ili alu stolarija

1. Vek trajanja

To što su napravljeni od Polivinil hlorida koji je jedna vrsta plastike znači da PVC stolarija može da traje veoma dugo, znatno duže od drvene i metalne.  Radi se o veoma izdržlivom  materijalu koji se ne savija, ne krivi, ne ljušti se, otporan je na vremenske uslove, ne gubi bolju pod dejstvom UV zraka i ne menja konzistenciju pod dejstvom hemijskih preparata. Proizvodi od PVC-a ne rđaju i ne trule, niti su podložni napadima insekata. PVC stolarija može da traje više decenija, a da ne izgubi ništa od svog izgleda i svojstava.

2. Održavanje

Za razliku od drugih vrsta prozora i vrata, PVC stolarija traži vrlo malo, skoro minimalno održavanje. Pošto ona ne mora da se štiti i farba protiv trulenja i korozije, održavanje se svodi na povremeno brisanje prašine  krpom koja je natoplenja deterdžentom. Nije na odmet i povremeno očistiti i nauljiti pokretne delove, okov, šarke i brave na prozorima, kako ne bi bilo neprijatnih zvukova i kako bi se još više produžio vek trajanja. Kupci nas često ptaju da li je PVC ili ALU stolarija lakša za održavanje, a odgovor je da je najveća prednost PVC stolarije upravo lakoća održavanja.

3. Velika energetska efikanost (manji računi)

Na polju energetske efikasnosti, PVC stolarija je superiorna pošto je njena termo i akustična izolacija na najvišem nivou. Prozori se izrađuju od profila sa više komora (5-8), stakla su od dva ili tri panela između kojih se nalazi inertni gas, okov je vrhunski, što sprečava da se pojave pukotine i zazori između ramova, štokova i prozorskih ili vratnih krila kroz koje beži toplota iz unutrašnjosti prostorija. Manje curenje toplote donosi i manje račune za grejanje ili hlađenje. Osim energetske efikanosti PVC prozori smanjuju buku koja ulazi iz vana. Kada je efikasnost u pitanju, dilema PVC ili alu stolarija praktično ne postoji, jer alu je stolarija poznata po tome što dovodi toplotu u stan kada je napolju vrće, što sa PVC stolarijom nije slučaj.

4. Izgled i stil

PVC stolarija može da se proizvodi u velikom izboru boja i oblika. Proces proizvodnje je takav da se prozori mogu lako oblikovati i proizvoditi po želji, dizajneri imaju više slobode da izraze svoju maštu i da udovolje specifičnim potrebama klijenata. Profili mogu biti četvrtasti, polukružni, ovaljni, trouglasti ili nepravilni, mogu da se boje u svim mogućim bojama, kao i da se printaju razni dezeni (npr. može da se odabere izgled drveta) i šare.

5. Niska cena

Cena PVC stolarije je niža iz više razloga:
  • Jeftinija je proizvodnja i proizvodnja može biti masovna, ali, kao što smo već naveli, vrlo lako može da se postigne i prilagođavanje (costumization) posebnim željama kupca bez velikih podešavanja proizvodnih linija;
  • Polivinil hlorid je relativno jeftin materijal;
  • Održavanje lako i jeftino;
  • Računi domaćinstva za grejanje su manji zbog bolje izolacije prostorija.

6. Bezbednost

PVC vrata i prozori su tako konstruisani i izvedeni da nude najveću moguću zaštitu. Ugrađuju se vrlo kompleksni sistemi za zabravljivanje i zaključavanje (brave, šarke, metalne poluge), što su sistemi koji omogućuju veliki stepen bezbednosti. Kako bi se bezbednost još više poboljšala, u sredini prozorskih profila se ubacuju metalne šipke (najčešće od galvanizovanog čelika), koje onemućavaju lomlenje i provalu.

7. Uticaj na životnu sredinu

Individualni potrošaći u sve većem broju postoju zabrinuti zbog uticaja čoveka na životnu sredinu i paze kakve proizvode kupuju, da li pogrešnom nabavkom ugrožavaju svoju okolinu, kakav je njihov CO2 otisak (carbon footprint). Ne samo pojedinci nego i države obraćaju više pažnju na ovu važnu materiju i reaguju tako da menjaju zakonske propise kako bi uticale na smanjenje štetnog delovanja. Samim tim što stolarija od PVC-a od ima veliku energetsku efikasnost, dobra izolaciona svojstva, poseduje mogućnost za recikliranje, nije toksična i ne zagađuje, sama se preporučuje kao dobar izbor za ljude koji misle o budućnosti naše planete. Iz ekološkog ugla, pitanje PVC ili alu prozora takođe je jednostavno: oba materijala moguće je reciklirati, ali rudaranje radi dobijanja aluminijuma nanosi daleko više štete životnoj sredini.