ČIŠĆENJE I ODRŽAVANJE PVC PROZORA

Konačno ste stare, dotrajale prozore zamenili novim PVC prozorima. Majstori su otišli i vi sada treba da se posvetite čišćenju prostora. Našim savetima ćemo vam pomoći, korak po korak, kako da od trenutka ugradnje pravilno čistite i održavate prozore.

Pravilno čišćenje prozora

Kada se završi sa montažom pvc prozora potrebno je odmah skinutu zaštitnu foliju. Nečistoće sa profila se skidaju uobičajenim sredstvima za pranje i krpom, dok se staklo pere krpom natopljenom u čistu, toplu vodu.
Posebno naglašavamo da u procesu pranja prozora ne koristite abrazivna sredstva jer mogu izgrebati i oštetiti profil i staklo, kao i da ne upotrebljavate čvrste predmete u procesu čišćenja prozora kao što su žice, špahtle i sl.

Održavanje pvc prozora

Kako bi vaši prozori što duže trajali, ali i ispunjavali svoje glavne funkcije, izvora svetlosti i izolatora, oni se moraju pravilno održavati. Što znači da se najmanje jednom godišnje podmaže svaki pokretni deo okova sa jednom kapi ulja. Na taj način obezbeđujemo da prozori funkcionišu kao novi.
Dihtunzi se čiste vodom i povremeno ih treba premazati silikonom. Ali da bi bili sigurni da sve pravilno radite i na taj način obezbeđujete pvc prozorima dugotrajno funkcionisanje, naša preporuka je da se obratite firmi koja vam je uradila isporuku i ugradnju kako bi uradili kontrolu. Ozbiljne firme daju garanciju na svoje proizvode. Obavezno posao zamene stare stolarije poverite firmi koja ima kvalitetne profile i obučene radnike. Samo u slučaju kvalitetnih i pravilno ugrađenih prozora možete razmišljati o energetskoj efikasnosti.

Provetravanje

Često pitanje koje dovodi do brojnih  diskusije i nameće temu za razmišljanje je kako se vrši pravilno provetravanje prostorija nakon ugradnje nove stolarije. Pravilno ugrađeni pvc prozori savršeno dihtuju i nakon zamene stare stolarije koja je svojom rasušenošću obezbeđivala stalno provetravanje prostorija, novi prozori taj posao ne rade umesto vlasnika.
Redovno provetravajte prostorije nakon ugradnje pvc stolarije!
Redovno provetravanje obezbeđuje:
  • regulisanje nivoa vlažnosti, kao i temperature u prostoriji
  • dotok svežeg vazduha iz spoljne sredine
  • da ne dođe do pojave kondenzacije i buđi
  • zdravu sredinu za život i rad
Potrebno je izbegavati otvaranje prozora na kip kao jedini način provetravanja prostorija. Ukoliko želite da postignete zdravu sredinu potrebno je povremeno otvoriti sve prozore u kraćim vremenskim intervalima ( 3-4 minuta). Na ovaj način ustajali vazduh u prostoriji se potpuno zameni svežim, a da se zidovi ne rashlade. Ovo je savet za efikasno provetravanje koje štedi energiju.
Pvc prozori su najprodavaniji građevinski element, ali da bi ispunili sve zahteve savremenog čoveka moraju se pravilno održavati. Pranje omogućava nesmetan prolazak svetlosti, podmazivanje i čišćenje okova i dihtunga obezbeđuje funkcionalnost, a redovno i pravilno provetravanje čist vazduh i zdravo životno okruženje.
Obezbedite idealnu negu vašim prozorima!