ISPLATIVOST PVC STOLARIJE

Praksa i primena u ogromnom broju domaćinstava, ali i u privrednim objektima, ukazuje da je PVC dominantan materijal za prozore i vrata zato što je:

  • izdržljiv,
  • traži veoma malo održavanja,
  • a takođe je i mnogo jeftiniji kada se uporedi sa drugim materijalima.

Svaki od ovih materijala ima svoje prednosti i mane.Drveni ramovi na primer,se prave od prirodnog materijala i smatraju se najlepšim za oko kada se uporede sa ostalim materijalima, ali je njihovo održavanje veoma problematično a i nije dugotrajno. Potrebno ih je povremeno farbati, i posle izvesnog vremena, mogu se početi kriviti, što za rezultat ima pogoršane izolacione sposobnosti. Drvena vrata i prozori su takođe skupa kada se uporede sa drugim materijalima.

Postoji više vrsta prozora i vrata. Najčešći materijali u upotrebi su:

  • PVC
  • Drvo
  • Aluminijum

PVC prozori i vrata postaju sve popularnija u odnosu na drvena. Značajna uporedna prednost PVC stolarije u odnosu na ostale materijale, je to što joj treba jako malo održavanja. Treba je samo povremeno očistiti i oprati. Nema potrebe za farbanjem i s obzirom da je u pitanju PVC, kiša, vlaga i promene u temperaturi joj ne mogu ništa. Takođe, unutar PVC rama se nalaze čelična ojačanja tako da ne postoji mogućnost uvijanja posle određenog vremena. Iz tog razloga su prozori od PVC-a mnogo bolje rešenje od drvenih. Takođe, cena PVC stolarija je bitno  niža od drvene stolarije.

Što se tiče aluminijumske stolarije, ona se manje koristi na domovima i stanovima. Ovo je generalno zato što imaju korporativan izgled pa se više koriste za poslovne objekte i zgrade.Uzimajući u obzir sve navedeno, PVC stolarija je najbolje rešenje. Samo povedite računa da odaberete pouzdanog proizvođača i bićete mirni barem dvadeset godina.