ODRŽAVANJE PVC STOLARIJE

Jedna od najvećih prednosti PVC stolarije je ta da sa godinama vrlo malo gube od svog izgleda i kvaliteta. Ali ipak zub vremena je surov i nešto od njihovog sjaja može da se izgubi. Dobrim i pravovremenim održavanjem i upotrebom adekvatnih tehnologija taj se sjaj vrlo lako vraća.
Ovde treba podvući to da je održavanje PVC stolarije daleko lakše i jeftinije od održavanja drvene ili metalne stolarije. U održavanje PVC stolarije spada brisanje prašine i nečistoće i podmazivanje.
Za brisanje prašine se koriste razne krpe natopljene rastvorima sapunica ili nekih specijalnih hemikalija koje su u prodaji. Generalno pravilo je da staklo, plastične i metalne delove prozora treba čistiti različitim krpama, najbolje pamučnim, ili rolnama mekog papira koji može da se kupi u svakoj prodavnici.

RAMOVI

Za PVC ramove na prozorima je karakteristično da se vrlo lako i jednostavno održavaju. Dovoljno je preći mekom krpom koja je natopljena rastvorom deterdženta i vodom preko svih spoljašnih i unutrašnjuh površina i skinuti nečistoću i prašinu sa njih. Malo je problematično kada se između dva panela nagomila nečistoća. Oni povremeno treba da se otvore i malom četkicom obrisati i skloniti prašinu koja se tu zadržava. Za ovu namenu može da se iskoristi i kućni usisivač. Kada se skloni ova nečistoća, ove delove treba pažlivo obrisati (posebno voditi računa o malim kanalima ili žlebovima) sa istim rastvorom. Preporučuje se da se prozori osuše drugom suvom krpom a ne da se ostavljaju da se osuše sami.

STAKLO

Staklo se prvo pređe sa sunđerom ili krpom natopljenom vodom i  deterdžentom da bi se skinula nečistoća i prašina. Treba preći nekoliko puta sa obe strane a potom se okna osuše papirnatim ubrusima.  Ukoliko postoje mrlje na staklu koje ne mogu da se očiste običnom sapunicom, najbolje je koristiti neko hemijsko sredstvo za čišćenje stakla.  Treba izbegavati da se ove mrlje skidaju skalpelom ili malim nožićem. Isto tako treba izbegavati da se staklo čisti novinama (a što se vrlo često dešava u našim domaćinstvima), pošto staklo može da se ošteti.  Kod nas se koriste se i neka “narodna” sredstva, kao sirće na primer, ali najbolje je kupiti neko originalno sredstvo za čišćenje stakla.

OKOV

Vrlo važno je održavati metalne delove kao što su šarke, brave i sistemi za zaključavanje, ručke i sl. Oni se održavaju tako sto se povremeno očististe i podmažu. Podmazivanje se izvodi specijalnim uljem za podmazivanje. Ozbiljni proizvođaći PVC stolarije u svojim brošurama daju precizna uputstva kada i kako to treba da se radi.
Brave na vratima i prozorima pod uticajem vodene pare i kondenzacije (a posebno su ranjive brave na kuhinjama i kupatilima), mogu da izgube svoja svojstva, da se olabave, korodiraju i kao rezultat toga da blokiraju i da ne izvršavaju svoju ulogu. Najlakše se brave podmazuju tako što se kjuč na koji je naneseno ulje za podmazivanje nekolliko puta stavi i izvadi u i iz brave, da bi ulje došlo do svih delova. Isto tako potrebno je nekoliko puta zaključati i otključati bravu. U trgovinama postoje i ulja za podmazivanje u obliku spreja koji mogu da se ušpricaju direktno u bravu što je naravno efikasniji način.
Šarke su najosetljivije mesto na prozorima pošto cela težina prozora je na njima, one se često otvaraju i zatvaraju, vrlo lako korodiraju pošto su u kontaktu sa klimatskim uslovima vanjske sredine, ali i vlagom i temperaturom unutrašnjosti stana. Ta korozija se posle lako prenese i na ostale delove u unutrašnjosti ramova. Da bi se ulje za podmazivanje bolje razlilo i rasporedilo prozore treba nekoliko puta otovoriti i zatvoriti. Potrebno je  proveriti i to da li su se šarke razlabavile, i ako jesu onda ih zategnuti.
Mehanizam za zatvaranje prozora koji je smešten u ramu je najteži za odžavanje pošto je vrlo teško dostupan, ali ako se hoće da prozor funkcioniše i normalno da vrši svoju funkciju, potrebno je i njemu posevetiti dužnu pažnju. Prozor treba otvoriti i rastaviti, očistiti nanose prašine i druge nečistoće a posle toga mehanizam treba dobro podmazati. Ovo može da se radi jednom u nekoliko godina. Ako je to nemoguće ili vlasnik nema dovoljnog znanja i majstorskog iskustva, sa vanjske strane kroz mali otvor može da se ubrizga veću količinu nekog spreja za podmazivanje.

FARBANJE PVC STOLARIJE

Što se tiče farbanja PVC stolarije, treba znati da se ona prodaje u raznim nijansama i bojama, kupac bira boju i nijansu koja mu se najviše sviđa i “lež” izgledu stana. Ova se stolarija naknadno ne farba(to je moguće ali nije praktično) ako se hoće promeniti boja dovoljno je kupiti foliju u toj boji ili dezenu, što je velika prednost u odnosu na druge vrste stolarija.