PREDNOSTI PVC STOLARIJE

Ukoliko imate dileme u čemu su prednosti PVC stolarije u odnosu na klasičnu (drvenu) stolariju i druge vrste stolarije (aluminijumska, kombinovana itd) pokušaćemo to da objasnimo u sledećih nekoliko činjenica:

  • Ova vrsta stolarije proizvodi se od Polivinil hlorida (C2H3Cl)x ili skraćeno PVC koja je jedna od najkorištenijih vrsta plastike koja se zbog svoje prilagodljivosti i niske cene koristi u razne svrhe. S obzirom da se radi o veštačkom materijalu, ne eksploatišu se prirodna šumska bogatstva pri izradi stolarije. Još jedna prednost ovog materijala je što se može u potpunosti reciklirati (ponovo upotrebiti).
  • PVC stolarija pruža odličnu toplotnu izolaciju i tako stvara značajnu uštedu na troškovima grejanja. Toplotna izolacija odnosno prolaz toplote kroz površinu meri se u Watima po po kvadratnom metru Kelvina. Uobičajena toplotna provodljivost prozora iznosi Uw = 1,3 W/m² K ili manje. Što je ovaj faktor (Uw) niži to znači da prozor ima manju toplotnu provodljivost i da bolje izoluje. Ukoliko je toplotna provodljivost prozora niža od 0,9 W/m² K govorimo o energetski izuzetno štedljivom prozoru. Kod stolarije moramo voditi računa da postoji razika između toplotne provodljivosti prozora (Uw) i toplotne provodljivosti samog stakla(Ug) koje čini najveći deo površine prozora. Njegova uobičajena provodljivost iznosi Ug= 1,1 W/m2K kada se radi o staklu 4-16-4 mm. Radi ilustracije pogledajte uporedne vrednosti toplotne provodljivosti određenih kategorija prozora

Standarni PVC prozor

Drveni prozori

Aluminijumski prozori bez termo prekida

Aluminijumski prozori sa termo prekidom

Uw (W/m² K)

1,3

1,6

4,9

3,3

  • Sledeći bitan faktor kod stolarije jeste njena zvučna izolacija. PVC prozori pružaju zvučnu izolaciju i do 47 dB. Ukoliko je na primer spoljna buka 80dB pvc prozor sa zvučnom izolacijom od 30 dB smanjiće nivo ulične buke na 50 dB. Kao i kod toplotne izolacije (provodljivosti) i ovde veliku ulogu ima kvalitet i vrsta zastakljivanja, jer stakla na prozorima čine preko 70% površine PVC stolarije. U tom smislu i napomena da standardno 4/16/4 IZO staklo ima zvučnu izolaciju od 33 dB. Prema zvučnoj izolaciji (koju označavamo sa Rw) prozori i balkonska vrata razvrstavaju u pet klasa izolacije. Zvučna izolacija prozora i vrata određuje se izolacionom moći R koja se pokazuje dijagramom u zavisnosti od frekvencije u opsegu od 100 do 3150 Hz u trećinsko oktavnim skokovima. Za izražavanje zvučne izolacije prozora ili vrata jednim brojem koristi se ponderisana zvučna izolacija Rw.

Klase zvučne izolacije:
specijalna klasa Rw ≥ 40 dB
Rw I klasa = 35 do 39 dB
Rw II klasa = 30 do 34 dB
Rw III klasa = 25 do 29 dB
Rw IV klasa = 20 do 24 dB

  • Lakoća održavanja je jedna od komparativnih prednosti pvc stolarije. Ovakva vrsta stolarije je vrlo postojana, otporna je na UV zračenja, na mehanička oštećenja, nema rđe i truljenja, profili ne upijaju vodu. Održavanje se svodi na povremeno brisanje mekom krpom umočenom u sapunicu za razliku od drvene stolarije koju je neophodno redovno održavati premazivanjem farbom ili sredsvima za zaštitu drveta.
  • Ova vrsta stolarije ima mogućnost ugradnje posebno razvijenih sistema sigurnosnih okova što je čini dobrim rešenjem u cilju protivprovalnog obezbeđenja i do klase 3 (DIN V ENV 1627)
  • Otpornost na vatru – PVC materijal je nezapaljiv i ima sposobnost samogašenja
  • Lakoća obrade i konstrukcije, lako se uklapaju u svaki ambijent.