PROZORI PREMA NAČINU OTVARANJA

Prozori sa standardnim načinom otvaranja

Krila prozora su spojena sa ramovima sa strane i ovi proyori se otvaraju prema unutra ili reće prema spolja. Ovo su najzastupljeniji prozori, vrlo su laki za proizvodnju i za održavanje. Mogu da imaju jedno ili dva krila, ređe i više krila u različitim veličinama i oblicima, bez obzira d li se radi o PVC prozorima ili aluminijumskim prozorima.

OKRETNO NAGIBNI PROZORI

Okretno nagibni prozori
Ovi prozori su možda najzastupljeniji u Evropi. Omogućavaju propuštanje velike količine svetlosti, lako se oržavaju, a pošto se otvaraju u dve ravni dosta uspešno kontrolišu ulazak promaje i svežeg vazduha, kao i zaštitu kada pada kiša ili sneg.

KLIZNI PROZORI

Na ramovima postoje klizači sa kuglicama i ovi prozori se otvaraju levo-desno. Vrlo su praktični za manje sobe, kao i za velike poslovne prostorije.
Klizni prozori

PROZORI SA VIŠE PANELA

Ovi prozori su sastavljeni od više panela (krila) koji mogu da budu različitih formi, mogu da budu i lučni, ravni, višeugaoni, četvrtasti, da se otvaraju u jednom ili vieše pravaca. Koriste se za velike prostorije i zgrade, imaju vrlo veliku dekorativnu ulogu.
Prozori sa vise panela

PROZORI KOJI SE OTVARAJU NA KIP

Ovi se prozori obično koriste za podrumske prostorije, krilo prozora je spojeno sa ramom na gormnjoj strani tako da se otvara slično nastrešnici. Omogućuju veću sigurnost i ne dozvoljavaju padavinama da prodru u prostoriju
Prozori koji se otvaraju na kip

FRANCUSKA VRATA

Koriste se kao balkonska ili izlazna vrata (prema dvorištu ili bašti). Mogu da budu od jednog ili dva krila, od kojih jedno može da bude fiksirano, veličine su najrazličitije kao i oblici. Krila su od stakla najčešće celom dužinom.
Francuska vrata

DUPLO „VISEĆI“ PROZORI

Pogledajte ovaj video
Klasicni prozori
Klasični prozor ikoji se najviše korise u Ujedinjenom Kraljevstvu i bivšim kolonijama, kod nas su redki. Imaju dva krila koja se otvaraju u dve ravni i na neki način se preklapaju. Vrlo su pogodni i jednostavni za održavanje, poseduju veliku trajnost teško se kvare. Posebno je olakšano čišćenje zbog više ravni otvaranja tako da mogu da se dohvate sva nezgodna mesta. Teškoća kod ovih prozora je to što su vrlo teški da se proizvedu, tako da je i cena prozora malo veća.