VATROSTALNE OSOBINE PVC PROZORA

Različita ispitivanja izvršena od strane nezavisnih instituta u Nemačkoj, Engleskoj, Skandinaviji i Švajcarskoj pokazala su da se PVC prozori pri požaru bolje ponašaju u poređenju sa prozorima od drugih materijala.
  • PVC je teško zapaljiv materijal i prema DIN 4102 svrstava se u klasu B 2. Dakle, prozorski okviri od PVC-a u najgorem slučaju se mogu zapaliti pri dodiru direktnog plamena, ali čim se plamen udalji oni se gase. Dakle oni ne doprinose aktivno razvoju požara.
  • Kombinacija prozorskih okvira od  PVC-a sa unutrašnjim gvozdenim ojačanjima pokazala se u svim ispitivanjima kao veoma otporna i bolja od drvenih prozora.   Prozorski okviri su nagoreli na površini koja je bila izložena plamenu, ali nisu bitno oštećeni do momenta pucanja prozorskog stakla.
  • Odlučujuću ulogu kod  mogućeg daljeg širenja požara nastalog u stambenoj prostoriji  igra staklo, a ne okvir PVC prozora.
  • Gasovi koji nastaju pri površinskom sagorevanju prozorskog okvira od PVC-a kao npr. hlorovodonik javljaju se u maloj količini zbog male mase sagorenog PVC-a. Ovi gasovi imaju manje štetan uticaj  u poređenju sa otrovnim gasovima koji nastaju sagorevanjem  drugih organskih materija u stambenoj prostoriji, kao što je npr. ugljen-monoksid.
Iz svih ovih pozitivnih iskustava proizilazi da PVC prozori  ne zahtevaju  posebnu požarno-tehničku proveru. Navedene prednosti nadopunjavaju mnoge druge pozitivne osobine PVC prozora  i daju objašnjenje zašto ovi prozori imaju tako dobru poziciju na tržištu.