ZAŠTO JE VAŽNO U BEOGRADU DA STOLARIJA BUDE KVALITETNA?

Naravno da je kvalitetna stolarija važna za svaki stan i kuću, ali posebno je važna ako živite u Beogradu. Zašto je Beograd tako specifičan?
  • Košava – ovo važi i za druge gradove, posebno u  Banatu  i drugim krajevima u Vojvodini. Ako ste se nekada zapitali zašto su u vojvođ‘anskim naseljima ograde tako visoke, odgovor je – tamo duva košava. Svakom ko je nije doživeo teško mu je objasniti kakav je to snažni vetar koji može neprekidno danima da duva. Ako su vam vrata i prozori propusni, onda nema šanse da je zaustavite, probiط¤‡e se u prostorije i smanjiće temperaturu za nekoliko stepeni. Da ne pričamo o vekovnom neprijatelju Srba – promaja.
  • Zagađen vazduh – kao i u svakom velikom gradu, vazduh je u Beogradu veoma zagađen (osim kada duva košava).  Zagađuju fabrike, toplane, vozila, privatni kotlovi… Procenat CO2, CO, sumpor oskida, azotnih oksida, i ko zna šta još, je skoro stalno iznad kritičnog i dozvoljenog nivoa. Česte su pojave kiselih kiša – kada vodena para stupi u kontakt sa SO2 u vazduhu, javlja se hemijska rekacija između nih koja stvara sumpornu kiselinu. Dobri prozori i vrata moraju sa jedne strane a) da dobro dihtuju i da ne propuštaju te gasove (u svakom slučaju da smanje na najmanju moguću meru), a sa druge strane b) da budu hemijski neutralni, da ne reaguju sa njima. Metal je dobar primer, on na ovako zagađenom vazduhu korodira i brže propada.
  • Ekstremene vremenske (ne)prilike – u Beogradu zimi je vrlo hladno, a leti je vrlo toplo. Svake godine ovi ekstremi se samo povećavaju. Stolarija mora da bude vrlo kvalitetna, da ima vrlo velike izolacione performanse, da bude energetski vrlo efikasna, da ne propušta toplotu u oba smera, tako da računi za grejanje ili hlađenje budu u granicama prihvatljivosti. Morate da znate nešto, grejanje je u Beogradu vrlo skupo.
  • Zvučna izolacija – ovo možda treba da bude na prvom mestu. Možda i znate, u Beogradu je veoma bučno. Bučno je ako ste blizu prometne ulice (da ne pričamo ako ste blizu autoputa), ili ako je neki industrijski objekat ispod vašeg prozora (najbolji primer su stanari na Banovom Brdu čija zgrada je tik pored toplane koja je nenormalno bučna), u Beogradu se stalno nešto gradi, a građevinske mašine nisu upošte tihe, ili ako je neki kafić, bar, restoran u blizini, ili jednostavno ako se na ćošku okuplja omladina koja nema drugog posla nego da do 5 ujutru razglaba nešto vrlo važno (ovo su posebno apsorvirali žitelji Dorćola). Nema druge odbrane, nego imati prozore koji ne smanjuju buku za nekoliko decibela, i zatvoriti ih.
Praksa je pokazala da je za rešavanje ovih neprijatnosti (ne samo za Beograd nego i za sva ostala naseljena mesta) najbolja PVC stolarija. Ali ne bilo kakva PVC stolarija. Profili moraju da budu od kvalitetnog polivinila, sa više komora, sa više staklenih panela između kojih je utisnut neki plemenit metal (argon), okovi treba dobro da zaptivaju, zaptivke da budu kvalitetni.
Naša kompanija MONDLINEPRO d.o.o. je jedna od najrenomiranijih na ovom području, naša stolarija je kvalitetna i  ispunjava sve gore navedene zahteve.
Posetite nas ili kontaktirajte, nećete pogrešiti.