Energetska efikasnost

 

U svetu građevinarstva već dugi niz godina pitanje broj jedan je unapređenje energetske efikasnosti objekta.
Ukoliko znamo podatak da se najveći energetski gubici ostvaraju kroz prozore, čak 30%, onda postaje jasnije zašto je zamena prozora prvi korak svakog vlasnika nekretnine kada želi da smanji račune i postigne uštede u potrošnji energenata.
Ograničenost prirodnih resursa iz godine u godinu povećava cenu energenata, pa se sve češće razmišlja o zameni dotrajale stolarije. Ne postoji investicija koja sebe u potpunosti isplaćuje kao zamena stare stolarije.
Ali ukoliko se odlučite za renoviranje, morate se pažljivo upoznati sa proizvodima koji se nude na tržištu jer nije svaka nova stolarija energetski efikasna. Zato proverite u kojoj su klasi prozori koje želite da kupite i kolika je debljina spoljašnjih zidova. Najbolje je da je klasa A, treba da bude 3,0mm sa tolerancijom od 0,2 mm. Debljina zidova je veoma bitna da bi šrafovi za pričvršćivanje okova i šarki mogli kvalitetno da drže prozor.
Profili klase A otporniji su na savijanje i krivljenje pod optrećenjem, a uglovi su čvršći i otporniji kako na silu pucanja, tako i na udarce.

Shodno tome, smanjenje debljine spoljašnjih zidova prozorskih profila nikako ne dolazi u obzir. Trenutna prednost niže cene ne vredi mnogo u poređenju sa trajnim negativnim posledicama po pitanju kvaliteta i trajnosti.
Nekada su prozori bili poznati kao rasipnici energije, dok nove generacije prozora mnogo više doprinose termo izolaciji. Time se smanjuju troškovi grejanja i doprinosi uštedi energije - što dalje smanjuje zagađenje vazduha i time pomaže očuvanju prirode.
Zahvaljujući većem broju komora (5-6 komora), PVC profili zajedno sa kvalitetnim niskoemisionim staklom, kvalitetnim zaptivkama i okovom, postižu vrhunsku termo i zvučnu izolaciju. Mond Line Pro proizvodi PVC prozore od VEKA PVC profila izuzetnog kvaliteta koji obezbeđuju energetsku efikasnost objekta.

 

Pratite nas

Mondline Pro - testiraj mobil aplikaciju

Konfigurator za online naručivanje okapnica i daski.
Testiraj DEMO