NEDOSTACI I PREDNOSTI MATERIJALA KOJI SE UPOTREBLJAVAJU U GRADJEVINSKOJ STOLARIJI

Drvo kao nekada dominantan materijal u građevinskoj industriji, polako ali sigurno gubi primat u odnosu na pvc i aluminijumsku stolariju. Ekonomska isplativost, ušteda energije su osnovni razlozi za sve veću primenu novih materijala. U narednom tekstu pokušaćemo da osvetlimo prednosti i nedostatke ovih materijala, kako bi ste prilikom zamene dotrajale stolarije napravili najbolji izbor.

PVC stolarija

Prednosti pvc stolarije: Prozori i vrata se mogu proizvoditi u širokom spektru oblika, dizajna i boja, moguća je izrada i po narudžbini, što omogućuje da kuća dobije unikatan i poseban izgled. Održavanje je jednostavno i lako: nema potrebe za farbanjem pošto je boja već fabrički nanesena. Imaju najveću sposobnost izolacije – zvučna, toplotna, od nevremena – kiše, snega, sunca. Ne treba da se brinete da će da istruli, savije i ispuca. Stolarija od PVC-a je jeftinija od svih drugih materijala.
Mane: lako se topi u dodiru sa plamenom i velikim temeparturama; kao materijal PVC je dosta krt i neka veća oluja može da slomi vrata ili prozor. Ovaj problem može da se reši ojačavanjem metalnim delovima. Kada je razlika u temperaturama napolju i unutra velika pojavljuje se vlaga

Aluminijumska stolarija

Prednosti aluminijumske stolarije: aluminijum je vrlo jak metal, iako ima malu specifičnu težinu i dosta je izdržljiv. Teško se lomi i savija, tako da je vek trajanja vrlo veliki. Poseduje lepu metalnu boju ali je moguće i da se farba po želji. Ne propušta vetar i vlagu. Lako se održava i popravlja.
Mane: barem za naše prilike velika cena. Dobar je provodnik toplote a to znači slab izolator, prostorije brzo gube svoju toplotu ili hladnoću ako je velika razlika u temperaturama napolje i unutra. Problem se rešava ugradnjom termo prekida. Ipak njihova energetska efikasnost je vrlo mala kada se uporedi sa ostalim vrstama stolarije. Pojava kondenzacije je prisutna, iako daleko manja od PVC-a. Loša je izolacija od buke. Tokom vremena boja na spoljašnoj strani po malo gubi svoj sjaj.

Drvena stolarija

Prednosti drvene stolarije: poseduje karakter i daje toplinu domu. Neki ljudi uopšte ne razmišljju o drugoj stolariji osim drvene. Ima veća izolaciona svojstva od aluminijuma ali manja od PVC-a. Dobro sprečava buku, vrlo retko se javlja kondenzacija, smatra se za energetski efikasnu stolariju, iako daleko manja od PVC stolarije.
Mane: potrebno je dosta održavanja, na nekoliko godina obavezno je farbanje i bajcovanje. Inače vrlo brzo truli i definivno nije za lenje ljude. Nema dobra mehanička svojstva tako da se relativno lako lome i krive. Popravljanje i servisiranje je teško i skupo.

Drvo aluminijum

Prednosti drvo aluminijum stolarije: Aluminijum je sa spoljne strane izložen raznim klimatskim faktorima, dok je drvo unutra. Poseduje i dobre i loše strane oba materijala. Ne moraju često da se farbaju, unutrašnjost dobija toplinu i stil od drveta. Nema trulenja i savijanja, energetska efikasnost je dobra.
Mane: vrlo skupa stolarija. Isto tako i održavanje i popravka je skupa. Ako treba da se zameni slomljeno staklo, potrebno je baš dobro zapeti kako bi se našao majstor ili firma koja to može da uradi a da nešto ne pokvari. Posebno je problem to što stakla za druge vrste prozora često ne odgovaraju za drveno-aluminijumsku.
Proverite cenu stolarije uz pomoć našeg kalkulatora.